Helgen den 27-29 september intas Oskarshamn av seglingsungdomar när Oskarshamns Segelsällskap och Kalmar Sprint Sailing Club anordnar Ungdoms-SM i matchracing.
Efter ett flertal år på västkusten har Svenska Seglarförbundet som ansvarar för tävlingen bestämt sig för att ta steget över till ostkusten och Oskarshamn har tilldelats uppdraget att anordna USM i matchracing 2019. Tävlingen lockar deltagare från hela landet som vill fajtas om titeln som svensk mästare. Det finns plats för totalt 12 lag, där varje lag består av tre ungdomar.

Deltagarna kommer anlända under fredagen den 27 september och ges en möjlighet att träna på vattnet för att lära känna de lokala förhållandena innan tävlingen drar igång med full kraft på lördagsmorgonen.
”Just nu planeras evenemanget att genomföras i Oskarshamns inre hamn. Det kommer ge närhet för publiken att på ett enkelt sätt följa de spännande seglingarna.” säger Anders Jacobi, ordförande i Oskarshamns Segelsällskap.

Detta blir den tredje tävlingen med statusen svenskt mästerskap som anordnas i Oskarshamn under 2019.
”Evenemang är viktiga för en plats ur flera aspekter. Det mest uppenbara är att det lockar besökare till platsen. Men det skapar också engagemang, platskännedom och större arrangemang i nationell klass ger fin PR. Att få Svenska Seglarförbundet att ta klivet över till ostkusten var ett riktigt härligt besked. ” säger Johanna Asp, evenemangsansvarig på Attraktiva Oskarshamn AB.

Att Svenska Seglarförbundet valde Oskarshamn som plats för USM i matchracing var dels för att få geografisk spridning på evenemanget, men även för att Oskarshamns Segelsällskap under de senaste åren visat att de kan anordna större framgångsrika seglingsevenemang.
”Oskarshamns SS, har tillsammans med Kalmar SSC de senaste åren visat framfötterna som arrangör, framförallt med publikvänliga tävlingar som Tour de Småland och Division 1. Det är precis vad vi söker efter hos en arrangör av Ungdoms-SM i Matchracing; ett trevligt och spännande evenemang för både tävlande och åskådare. Det kommer att bli en kanonfin arena utanför Badholmen” säger Emelie Lindström, ansvarig för tävlingen på Svenska Seglarförbundet.

Fakta USM i matchracing:
Datum: 27-29 september 2019
Deltagare: 12 lag med ungdomar upp till 23 år från hela Sverige.
Format: Matchracing, en duell mellan två båtar där det enda som räknas är att vara först över mållinjen. Varje race tar cirka 10-15 minuter och seglas i inre hamnen. Totalt genomförs ungefär 40 matcher innan svenska mästarna koras.
Arrangör: Oskarshamns Segelsällskap tillsammans med Kalmar Sprint Sailing Club.